Premier Bank Exam Question Solution 2022, Premier Bank Job Exam Question Solution 2022, Premier Bank Trainee Junior Officer (Cash) Exam Question Solution 2022, Premier Bank MCQ Exam Question Solution 2022, Premier Bank MTO Exam Question Solution 2022, All information on the Premier Bank Trainee Junior Officer (General) Exam Question Solution 2022, Premier Bank Limited is a Private Bank in Bangladesh.

 

 

Premier Bank MCQ Exam Question Solution 2022

Bank Name: The Premier Bank Limited

Post Name:

1. Management Trainee Officer (MTO)

সকল চাকরির পরীক্ষার সময়সূচী ও ফলাফল মোবাইলে Notification পেতে নিচের Android apps মোবাইলে রাখেন: Jobs  EXam Alert 

2. Trainee Junior Officer (General)

3. Trainee Junior Officer (Cash)

See more…

Exam Date: 21 October 2022

Exam Time: 3.00 PM to 4.30 PM

Exam Type: MCQ + Written (50 Marks + 50 Marks)

Exam Taker: BIBM

Premier Bank Ltd. 

Post Name: Trainee Junior Officer (TJO)- Cash

Date: 21.10.22 Duration: 45 minutes Marks: 50

MCQ Part Solution: 

বাংলা অংশের সমাধানঃ 

১। ‘অবীরা’ বলতে কোন নারীকে বুঝায়? উত্তরঃ যার স্বামী, পুত্র নেই

২। ‘মনীষা’ শব্দের সন্ধি বিচ্ছেদ কী? উত্তরঃ মনস+ঈষা

৩। ‘গায়ক’ শব্দের সন্ধি বিচ্ছেদ? উত্তরঃ গৈ+অক

৪। ‘বিহগ’ এর সমার্থক শব্দ নয় কোনটি? উত্তরঃ প্রসূন [প্রসূন অর্থ ফুল] 

৫। বাংলা ভাষা উদ্ভব হয়েছে কোন ভাষা থেকে? উত্তরঃ প্রাকৃত

৬। দুঃখকে প্রাপ্ত-এটি কোন সেমাস? উত্তরঃ তৎপুরুষ সমাস 

৭। ‘ডাকঘর’ কোন ধরনের রচনা? উত্তরঃ নাটক

৮। কায়কোবাদের ‘মহাশশ্মান’ গ্রন্থটি কোন ধরনের রচনা? উত্তরঃ মহাকাব্য

৯। ‘অঞ্চল’ শব্দটি কোন শ্রেণির? উত্তরঃ তৎসম

১০। ‘ক্ষীয়মান’ এর বিপরীত শব্দ? উত্তরঃ বর্ধমান

 

ইংরেজি অংশের সমাধানঃ  

১১। My boss wants the book — before long. উত্তরঃ finished 

১২। The lion rushed — the rabbit. উত্তরঃ at

১৩। They selected me for the job only —- merit. উত্তরঃ on

১৪। The teacher set some homework —- the end of the lesson. উত্তরঃ at

১৫। The goods that had not been claimed were sold — the Police Property Act. উত্তরঃ under

১৬। Gravity:PULL:: উত্তরঃ Magnetism: Attraction

১৭। TEN:DECIMAL:: উত্তরঃ Two: Binary

১৮। Choose the correct tag question of the sentence. Zahara knows how to swim, —-? উত্তরঃ doesn’t she

১৯।  Choose the correct translation of the proverb: চোরে মাসতুতো ভাই। উত্তরঃ Birds of the same feather flock together. 

২০। He loves himself. The underlined word is: উত্তরঃ Reflexive pronoun

২১। Choose the correct sentence- উত্তরঃ My friend is going to buy some new furniture. 

২২। Active voice of ‘His comment hurt me deeply.’ উত্তরঃ I was hurt deeply by his comment. 

২৩। What is the correct meaning of the underlined word in the sentence? How are you getting on in your new job? উত্তরঃ managing

২৪। The past participle form of the word ‘BITE’ is- উত্তরঃ Bitten

২৫। Which of the following words is correctly spelled word? উত্তরঃ Parliament

 

গণিত অংশের সমাধানঃ   

২৬। A circular logo is enlarged to fit the lid of a jar. The new diameter is 50 percent larger than the original. By what percentage has the area of the logo increased? উত্তরঃ 125%  

২৭। After being dropped a certain ball always bounces back to 2/5 of the height of its previous bounce. After the first bounce it reaches a height of 125 inches. How high (in inches) will it reach after its fourth bounce? উত্তরঃ 8 inches 

২৮।  12 litres of water are poured into an aquarium of dimensions 50cm length, 30cm breadth, and 40cm height. How high (in cm) will the water rise? (1 litre = 1000cm) উত্তরঃ 8 cm 

২৯। Six years ago Anika was P times as old as Ben was. If Anika is now 17 years old, how old is Ben now in terms of P? উত্তরঃ 11/P+6

৩০। If a2 = 12, then a4 =? উত্তরঃ 144

৩১। A certain animal in the zoo has consumed 39 pounds of food in six days. If it continues to eat at the same rate, in how many more days will its total consumption be 91 pounds? উত্তরঃ 8 days 

৩২। A perfect cube is an integer whose cube root is an integer. For example, 27, 64 and 125 are perfect cubes. If p and q are perfect cubes, which of the following will not necessarily be a perfect cube? উত্তরঃ Pq+27

৩৩। Half the people on a bus get off at each stop after the first, and no one gets on after the first stop. If only one person gets off at stop number 7, how many people got on at the first stop? উত্তরঃ 64

৩৪। 4x = 52, x² – 5² =? উত্তরঃ 144

৩৫। n is an integer chosen at random from the set {5,7,9, 11}; p is chosen at random from the set {2, 6, 10, 14, 18}. What is the probability that n + p = 23? উত্তরঃ 0.1

৩৬। |3x-4| grater 20. Which of the following choices is not a possible value for x? উত্তরঃ -5.3

৩৭। A dress on sale in a shop is marked at $D. During the discount sale its price is reduced by 15%. Staffs are allowed a further 10% reduction on the discounted price. If a staff member buys the dress what will she have to pay in terms of D? উত্তরঃ 0.765D

৩৮। x²- (a+b) x + ab = 0; x=? উত্তরঃ a, b

৩৯। When a plot is sold for $18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%? উত্তরঃ $25300

৪০। he total cost of flooring a room at Tk.8.50 per square meter is Tk.510. If the length of the room is 8 m, what is its breadth? উত্তরঃ 7.5m

 

সাধারণ জ্ঞান ও আইসিটি অংশের সমাধানঃ   

৪১। Chancellor of the Exchequer in Britain is head of the? উত্তরঃ Finance Ministry

৪২। What is the name of the Canadian currency? উত্তরঃ Dollar

৪৩। What is the New Zealand’s national carrier? উত্তরঃ Air New Zealand

৪৪। Who is the current prime minister of Italy? উত্তরঃ Mario Draghi

৪৫। The first cell in the MS Excel worksheet is labeled as? উত্তরঃ A1 

৪৬। Who is awarded the Nobel Prize 2022 in medicine? উত্তরঃSvante Paabo 

৪৭। ATM stands for? উত্তরঃ Automated Teller Machine

৪৮। Okinawa is located in? উত্তরঃ Japan

৪৯। FIFA World Cup 2022 is hosted by? উত্তরঃ Qatar

৫০। During the Liberation War, the military force was formed on? উত্তরঃ 21 November

Written Part Solution: 

  1. a) In a  store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit? Answer: 70% 

  2. b) The angles of a triangle are in the ratio 2:3:4. What is the value of the largest angles (in degrees) to the triangle? Answer: 80° 

  3. c) Sam buys 10 apples for $1. At what price should he sell a dozen apples if he wishes to make a profit of 25%?

Answer: $1.5 

  1. a) What is the name of the currency of Sweden? Answer: Swedish krona 

  2. b) How many countries will participate in the FIFA world cup 2022? Answer: 32 

  3. c) What sector Dhaka belonged to during the Liberation War of Bangladesh? Answer: Sector 2 

  4. d) Who is the current president of the IMF? Answer: Christine Lagarde

  5. e) Who is the current foreign ministry of Russia? Answer: Sergei Lavrov 

 

Premier Bank Exam Question Solution 2020:

Post Name:
1. Management Trainee Officer (MTO)

সকল চাকরির পরীক্ষার সময়সূচী ও ফলাফল মোবাইলে Notification পেতে নিচের Android apps মোবাইলে রাখেন: Jobs  EXam Alert 

2. Trainee Junior Officer (TJO- General)
3. Trainee Junior Officer (TJO- Cash)
Exam Date: 24 January 2020
Exam Time: 10.00 AM to 11.30 AM
Exam Taker: BIBM
See/download Premier Bank Exam Question Solution 2020 From below:
MCQ Part Solution:
English Solved:
১. A person who thinks only of himself: Ans: Egoist
২. Rahim speaks less in the forum. Rahim is: Ans: Reticent
৩. Sharifa travels by foot. She is a? Ans: pedestrian
৪. The act of murder of a human being: Ans: Homicide
৫. Something that cannot be imitated. Ans: Inimitable
Sentence Correction:
৬. I am tired as I am working since 7 O’clock in the morning. Ans: I have been working
৭. When it was morning they decided to put at an inn. Ans: put up at
৮. Jeans was not permitted in our college. Ans: were
৯. The furniture in this room are made of teak. Ans: is
১০. You should avoid to make such stupid mistakes. Ans: avoid making
Find the Opposite meaning of the Capitalized words.
১১. CANDID: Ans: Devious
১২. AMENDING: Ans: Debase
১৩. AMENITY: Ans: Abomination
১৪. ENTANGLE: Ans: untwist
১৫. BELLYACHE: Ans: appreciate
Fill in the blank:
১৬. Four independent ——testified to seeing him at the scene of the crime. Ans: witnesses
১৭. He traveled all —-the world when he was eighty years old. Ans: over
১৮. — – by people’s perception it seems that democracy has succeeded in Bangladesh. Ans: Going
১৯. I will write a letter to you tentatively—- the dates of the program. Ans: indicating
২০. I like _ the piano. Ans: Playing
Mathematics Solved:
২১. A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour? Ans: 7:2
২২. Two pipes can fill the cistem in 10hour and 12 hour respectively, while the third empty it in 20 hour. If all pipes are opened simultaneously, then the cistern will be filled in? Ans: 7.5 hours
২৩. A and B can together complete a piece of work in 4 days. If A alone can complete the same work in 12 days, in how many days can B alone complete that work? Ans: 6 days
২৪. A and B started a business by investing Tk.4000/- and Tk.5000/- respectively. Find the A’s share out of a total profit of Tk. 1800. Ans: Tk. 800
২৫. B and C investment in a partnership in the ratio of 5: 6:8. The ratio of their profit is 5: 3:12. Find the ratio of time for their investment? Ans: 1:3:5
২৬. Solve the equation for x : 19(x + y) + 17 = 19(-x + y)-21. Ans: -1
২৭. The sum and the product of the roots of the quadratic equation x2 + 20x + 3 = 0 are? Ans: None of these (Correct Answer -20, 3)
২৮. If 3+4=21, 5+2=35, 4+2=24 what is the value of 5+3? Ans: 40
২৯. The greatest number which on dividing 1657 and 2037 leaves remainders 6 and 5 respectively, is: Ans: 127
৩০. A, B and C start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. A completes a round in 252 seconds, B in 308 seconds and c in 198 seconds, all starting at the same point.
Ans: 46 minutes and 12 seconds
৩১. Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together? Ans: 16
৩২. If a sum of TK-8000 lended for 20% per annum at compound interest than the sum of the amount will be Tk.13824 in, Ans: 3 years
৩৩. What would be the compound interest on Tk. 7700/- at 15 ¼ % per annum for 2 years compounded annually?
Ans: Tk. 2527.57
৩৪. In a lottery there are 10 prizes and blanks. A lottery is drawn at random. What is the probability of getting a prize? Ans: 2/7
৩৫. Difference between two-digit number and the number obtained by interchanging the two digits is 36, what is the difference between two numbers? Ans: 4
Analytical Ability Solved:
৩৬. Who among the following will be at 2nd place, if all the members in the family are arranged in the
descending order of their weights?
a) S
b) P
c) R
d) Data Inadequate
Ans: b) P
৩৭. How is R related to S?
a) Brother
b) Father
c) Cousin
d) None of these
Ans: d) None of these
৩৮. How many female members are there in the family?
a) Data Inadequate
b) Two
c) Four
d) Three
Ans: a) Data Inadequate
৩৯. Which of the following is a pair of married couple?
a) PS
b) QR
c) PQ
d) None of these
Ans: d) None of these
৪০. How is T related to U?
a) Grandfather
b) Sister
c) Mother
d) Data Inadequate
Ans: d) Data Inadequate
Economics & General Knowledge Solved:
৪১. The amount of National Budget for the fiscal year 2019-2020 of People Republic of Bangladesh is:
a) Tk. 545,375 crore
b) 523, 190 crore
c) 533, 290 crore
d) 525,765 crore
Ans: b) 523, 190 crore
৪২. Which of the following is not an Islamic Bank?
a) Bank Al-Falah Ltd.
b) Union Bank Ltd.
c) EXIM Bank Ltd.
d) IBBL
Ans: b) Union Bank Ltd.
৪৩. Which of the following is the first Central Bank of the World?
a) Bank of England
b) Banque de France
c) Swedish Riksbank
d) Banco de Espana
Ans: c) Swedish Riksbank
৪৪. Which of the following is the first commercial bank in the history?
a) Berenberg Bank
b) Metzler Bank
c) Barclays Bank
d) Banca Monte dei Paschi di Siena
Ans: Banca Monte dei Paschi di Siena
৪৫. In which year the world experienced the great depression for the first time?
a) 1927
b) 1930
c) 1941
d) None of these
Ans: d) None of these ( The Great Depression began with the Wall Street Crash in October 1929)
৪৬. Who is considered as the father of Modern Economics?
সকল চাকরির পরীক্ষার সময়সূচী ও ফলাফল মোবাইলে Notification পেতে নিচের Android apps মোবাইলে রাখেন: Jobs  EXam Alert 
a) John Maynard Keynes
b) Paul Samuelson
c) Joseph Stieglitz
d) David Ricardo
Ans: Paul Samuelson
৪৭. Who won the Nobel Peace Prize in 2019?
a) Nadia Murad
b) Denis Mukwege
c) Abiy Ahmed
d) Juan Manual Santos
Ans: c) Abiy Ahmed
৪৮. Commercial Banks in Bangladesh are regulated under The Bank Companies Act of
a) 1991
b) 1993
c) 1994
d) 2013
Ans: a) 1991
৪৯. The market where there is only one buyer is called?
a) Monopoly
b) Duopoly
c) Oligopoly
d) Monopsony Sv.
Ans: a) Monopoly
৫০. At the time of highly inflationary situation, which of the following does not occur?
a) Unemployment increases
b) Price level increases
c) Value of Money declines
d) Money Supply increases
Ans: d) Money Supply increases

Premier Bank MCQ Exam Question Solution 2022

How to apply for Private and Govt Job: Bangladeshi job applicants get numbers of job circular in many Newspapers and websites. But there not have the job description Broadly. Only Jobsmasterbd.com Provide here The Job circular Details with the applying process. The Govt Job circular applying process is Online based. Here you get a Teletalk link in every job notice. Just your need to enter that link and select your post name. Then give here your Educational Qualification details and Bio Data to complete apply. Application Fees can be paid by Teletalk sim.

When Job exam and Academic exam publihed can keep on your eyes in this site to get result easy way and faster. If you can not see Your Academic Exam result SSC, HSC, National University or Degree exam can mail our admin gmail your Roll, Registration and Passing year we give your result to check that by online link.

Job Related Question and answer

If your have any Question About Job circular and Exam can Mail here: kausarsorkar014@gmail.com. We at first see your question related Official website link then give you your asking question answer that help you so much. Numbers of applicants miss their job exam cause they do not get any message or info about that exam. So stay with us. We solve that problem by giving your question and answer.

How to get The circular publishing Institute’s Details

If you want to join any kind of private job at first you need to know about the Institute, whether it’s famous or not and the Quality of job. You can easily know about the Institute details by searching it’s name in Google. When you can Truthful Info then can apply and never provide money to get any kind of private job.

Premier Update notice answer Get here

jobsmasterbd.com is an Educational and Job related site so If you are student can bookmark this site link to get your essential information updates. National University Exam Routine, Result, From Fill up notice and Degree notices also get faster than any other site.

Jobs Master BD’s Aim and Goal

This site’s main aim is to help Job applicants and Students. Our all of the post and content Education based. So you get here Exam result, Question Solution, Job Circular and Job exam Suggestion. How to get exam related faster than any other site we research that way and give here Proxy link that help you to get your result from time to time. Job circular PDF copy you get easily by using our PDF download link. Because PDF file contain clear notices that help you to read the circular well.

Jobs Master BD